2020. december 3., csütörtök

HANGULATÁRNYÉKOK

A kötet alkotói, Varga Tímea & Várhegyi István mesteri módon bánnak választott technikáikkal,legyen annak eszköze akár rizspapír és speciális sörtéjű ecset, akár hangsúlyos szótag és belső alliteráció. Mégsem a technika az, ami e mesterműveket eredményezi, hiszen az alkotás lényege valahol mélyen, a lélekben legbelül történik.

Ennek a világhoz való viszonyulásnak az alapja a lényeglátás: a dolgok önmagukban való megélése, zavaró gondolatok zűrzavara nélkül. Ahogyan az itt bemutatott sumi-e festményeken sincsenek fölösleges díszítő elemek, színkavalkád vagy háttérdekorációk, úgy a kötetben szereplő haikuk egyik legfőbb jellemzője is a tömörítés, a lényegtelen elemek elhagyása.

Varga Tímea és Várhegyi István közös kötetét szívből ajánlom mindazoknak, akik szeretnének kiszakadni a mindennapok szorításából és elcsendesedni egy kis időre. A lélegzetvételnyi versek és a könnyed mozdulatokkal megragadott természeti formák világában ez nem lesz nehéz. 






Varga Tímea Életem meghatározója a rajz, képgrafikát és ötvösművészetet tanultam. A sumi-e festészetben lenyűgözött a képekből áradó nyugalom és letisztultság, ezért autodidakta módon tanulmányozni kezdtem a technikát.
Ezen képek pillanatnyi benyomásokat, gesztusokat jelenítenek meg természeti képekkel. István ezeket a benyomásokat adja vissza haikuival.
Kívánom az olvasónak, hogy a könyvet lapozgatva, elmerüljön az előhívott hangulatárnyékokban.



Várhegyi István Varga Timit P. Boros Ilonának
köszönhetően ismertem meg, aki felkért, írjak haikukat Timi sumi-e festményeihez.
Meghatározó benyomást tettek rám Timi alkotásai, így születtek  a kiállításnyi képhez írt háromsoros, tizenhét szótagosaim. A tárlatmegnyitón P. Boros Ilona megemlítette, jó lenne könyvben látni és olvasni a kiállítás anyagát. Némi hezitálás után belevágtunk a rendhagyó album összeállításába. A kötetben, festményektől ihletett pillanatverseimnek hangulatait és árnyékait szerkesztettük a sumi-e képekhez.














#istevean#konyvistevean

2 megjegyzés:

  1. 3 könyvet szeretnék István. Oros-Med Bt. Orosháza, Kossuth u. 42.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm küldöm Őket. Milyen dedikáció legyen?

      Törlés