2017. szeptember 24., vasárnap

Böröcz Petra táncestje - Kinőtt szív - (2017) MOHA

Szabó Imola Julianna Kinőtt szív című verspróza kötetének táncszínházi adaptációja az elfogadás küzdelmekkel, fájdalommal, dühvel, utálattal, sajnálattal, szeretettel, ürességgel, képtelenséggel, magánnyal, társakkal, – kinek mivel – kikövezett útját járja végig.
Böröcz Petra flamenco táncos koreográfiájában keveredik az ősi és a modern: jelen van a flamenco szikkadt keménysége, a női princípium puhasága, a tradíció megkérdőjelezhetetlen érvénye és a modernitás állandó kétkedése. Az alkotók kísérleteznek a szöveggel: az írott szó és gondolat nem „csak” a tánc nyelvén nyeri el új jelentésrétegeit. A szöveg és mozdulat társakká válnak, egymásból következnek, segítik, ellenpontozzák egymást, így a jelentéseknek, érzeteknek, gondolatoknak sűrű és izgalmas szövetét hozzák létre. (Kiss Ottó fülszövegének felhasználásával)„Van úgy, hogy egy tragédiáról nem tehetünk, nincs kit és nem is kell senkit hibáztatnunk érte, egyszerűen csak megtörténik velünk. A Kinőtt szív két kislányhőse is ilyen, csupán megtörténtek velük a dolgok: egyikük az édesapját, másikuk a szeme világát veszítette el. Az elfogadáson túl mit lehet ilyen helyzetekben tenni?”Előadók:
BÖRÖCZ Petra - koreográfia, tánc
BÓZSA Anikó - ritmus
TÓTH Noémi - élő szöveg

Közreműködők:
SZABÓ Imola Julianna - eredeti szöveg
BENCSIK Andrea - kosztüm
VÁNCZA Dominika - soundtrack

BÖRÖCZ Petra (1979, H) táncos, grafikusművész, összművészeti alkotó. A Brisa del Aire formáció alapító tagjaként modern elemekkel ötvözött tradícionális flamenco előadásokat készít. Együttesével 2013-ban Antré Díjat nyert. Korábban az Aldebaran Kompánia és a Mencori Társulat tagja. Első táncszínházi munkájával a SzólóDuó 2016 fesztiválon debütált. Grafikusként a létezés időbeli meghatározottságával foglalkozik, a szöveg és a kép együttélésének lehetőségeit kutatja.

SZABÓ Imola Julianna (1984) író, táncelméleti szakíró, intermediális alkotó. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Varratok című verspróza kötete 2014-ben jelent meg. Ebben az évben Móricz-ösztöndíjat kapott, 2015-ben a Molnár István-díj kiemeltje a Liszka hintája című könyvtervével, és bekerült az 50 tehetséges magyar fiatal program mentoráltjai közé. Kinőtt szív című kötete 2015 egyik Szép könyv díjasa lett.

Az előadás támogatói:
Orkesztika Alapítvány - MOHA Mozdulatművészek Háza
Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, Orkesztika Alapítvány - MOHA-Mozdulatművészek Háza


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése