2017. július 21., péntek

Feledi Project - Prozódia a Várkert Bazárban


A “Táncbazár” nyári, szabadtéri programsorozat keretében július 25-én a Várkert Bazár Öntőház udvarán ismét látható Feledi János rendezésében a Prozódia táncest. A produkció a Feledi Project és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója. Az alkotót Kodály Zoltán zenei világa inspirálta, az előadáson közreműködik a Trio a lá Kodály. 

Prozódia  a verstanban a természetes beszéd verssé, illetve ritmikus formákká alakulásával foglalkozik. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének szabálya, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. Az előadásban Feledi keresi, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzésekben.
A koreográfus-rendezőt Oláh Dezső Junior Prima díjas zeneszerző, zongorista kereste meg az elképzelésével, hogy az általuk képviselt kortárs zenei világot, ötvözzék a Feldi János által képviselt táncstílussal, és hozzanak létre egy táncszínházi előadást. Feledi és Oláh hasonlóan kreatív ember és gondolkodásukban is sok az azonos pont, ami biztosítéka volt egy magas színvonalú  egész estés produkció létrehozásának, amelyben a “Felülről fúj az őszi szél” “Édesanyám is volt nékem” “Kis kece lányom” a “Tiszán innen Dunán túl” és a “Galántai táncok” dallamai is megszólalnak . 
Feledi János számára fontos ez a művészeti hungarikum, mert…a Trio a lá Kodály, Oláh Dezső zongoraművész, Tar Gergely ütőhangszer, Erdő Zoltán klarinétművész elsődleges célja a hagyományok ápolása mellett új reflexiók bemutatása Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A Kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek.” 
Az előadást követően tánctanítás lesz, ahol az érdeklődők belekóstolhatnak a tánc és élőzene energiájába a Várkert Bazár szabadtéri színpadán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése