2017. július 3., hétfő

Artus – Goda Gábor Társulata és a Medence Csoport előadása - Rókatündérek - (2005) Nemzeti Táncszínház

Az előadás kiindulópontja a kínai történetekben a gyakran visszatérő rókatündér alakja, aki gyakran ölt emberi formát, a természet titkait mind ismeri és rendkívül érzéki természetű.

Halála percében felemeli a fejét. Fönt jár a háztetőkön, a tetőgerendák között. Az emberek tartanak tőlük. A rókaszellem megszállottjai szertelenül kezdenek viselkedni.
Amerre jársz mindenfelé a rókaszellem nyomaival találkozol.
A tonnányi bontott faanyagból felépített térben az előadások idejére a kiállítás életre kel. Először a nézők haladnak el az élő térszobrok között, később a szereplők vándorolnak át a nézők között. Az előadás olyan atmoszférát teremt, ahol a tér átlényegül, mintha egy másik dimenzióból, a rókatündérek érzéki világából tekintenénk a sajátunkra.
Az Artus Színház ereje részben abban rejlik, hogy a társulat tagjai mindig a lehető legkreatívabban vesznek részt az adott alkotói folyamatban. Ez alkalommal azonban nemcsak ötleteiket és mozdulataikat adták az előadásba, hanem egész jelenetek megalkotásával és megkomponálásával járultak a "Rókatündérek" létrejöttéhez. Minden szereplő lehetőséget kapott, hogy a középkori Kína rókamítoszainak és legendáinak ismeretében szabadon alkosson, koreografáljon az előre megadott térinstalláció figyelembevételével. Egy olyan atmoszféra megteremtése lett a célunk, ahol a tér átlényegül, mintha egy másik dimenzióból, a rókatündérek érzéki világából tekintenénk a sajátunkra.

RENDEZŐ: Goda Gábor
KOREOGRÁFIA ÉS TÁNC:
Bakó Tamás
Dombi Kati
Gold Bea
Kocsis Gábor
Lipka Péter
Nagy Andrea
Nina Umniakov
ZENEI MUNKATÁRS: Balahoczky István
TECHNIKA: Kocsis Gábor; Oldal István
MUNKATÁRS: Rácz Anikó


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése