2017. július 18., kedd

Duna Táncműhely - Barlang - (2010) Nemzeti Táncszínház

A Barlang c. előadás - a 2008. januárjában bemutatott Fosszíliák és az ugyanazon év novemberében készült Metszetek után - egy trilógia harmadik részét alkotja.

Táncszínházi produkciónk Szent Antal megkísértéseit idézi meg, helyezi mai kontextusba. Mégsem történelmi tablót vagy tanúságtételt tervezünk, hiszen meggyőződésünk, hogy Szent Antalnak korunk számára is van érvényes üzenete, életének hozzánk szóló, eleven tanulsága. Szentjeink ugyanis nem csak a hívőkhöz szólnak, nem csak a (keresztény) vallás keretei között fejtik ki hatásukat, hanem a - (keresztény) európai - kultúrában is aktívak. Ez utóbbira egyértelmű bizonyíték a művészet, ahol a mimézis katartikus erőterében hitünkre vonatkozó előítéleteink nélkül jelenhetnek meg a maguk hús-vér emberségükben. A megidézett Szent Antal, az aszkézis különböző formáit saját testén gyakorló remete különösen gyakori téma a művészet történetében, sok-sok művészt ihletett meg az idők során. Szent Antalban minket elsősorban nem a szent érdekel, hanem Antal, a viszontagságai, testi gyötrelmei ellenére is 106 évet élt ember. Interpretációnkban Antal nem akar szent lenni, mindenekelőtt ember szeretne lenni, vagyis önmaga akar maradni. Ez az önmagába-zártság az ő igazi titka.
Szereplők: Bednai Nikolett, Bonifert Katalin, Gyulai Anikó, Horváth Eszter, Végh-Pozsár Kitti, Kuzma Péter, Soós Gyula András, Szabó Csaba, Végh Tamás, Vincze Levente
Zene: kortárs zenei válogatás, Gergely Attila
Jelmez-díszlet: Túri Erzsébet 
Fény: Lendvai Károly
Konzulens: Hegedűs Sándor
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt




























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése