2018. április 11., szerda

ÖNBIZALOM

NAPI AGYALÁS 235. Az emberi kapcsolatok alapja
a bizalom, ami nehezen felépíthető és könnyen elveszíthető. Az önbizalom a belső énnel kialakult kapcsolat milyenségét mutatja. Az egészséges önbizalom lehetővé teszi, a saját határok átlépését. A valódi önbizalom birtokosa nem néz le senkit, még akkor sem, ha őt lenézik. 
A túlzott önbizalommal rendelkező egyének kompenzálják valamilyen hiányosságukat. Nehezen élik meg, hogy nincs ráhatásuk mások miként éreznek velük kapcsolatban. 
Az önbizalom hiánya a félénk, elnyomott emberekre jellemző, akik nem merik elhinni, hogy értékesek. Számukra kiemelten fontos, mit gondolnak róluk mások. Nem tudják, hogy önmagukon kívül senki sincs, akinek maradéktalanul a kedvére tehetnek. A túlzott szerénység gyakran úgy tűnik, mint az önbizalom hiányossága, ezért óvakodni kell a túlzott szerénységtől.
Az önbecsülés és az önbizalom nem keverhető össze, annak ellenére sem, hogy bizonyos átfedést mutatnak egymással. Az önbecsülés nem zárja ki az arroganciát, míg az egészséges önbizalomnak nincs szüksége az arroganciára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése